06/70-317-9772  
Navigáció átugrása  
Navigációs linkek átugrása
        
 
Skip Navigation LinksKezdőoldal : Rólunk     
  Rólunk írták:

 
A faesztergályos
A faesztergálás a ritka és kihalóban lévő mesterségek közé tartozik, csak hosszas keresgélés után található olyan szakember, aki még ezzel foglalkozik. Kiss Jenő műhelye 1936 óta működik a Hernád utca 50 szám alatt. Annak idején apai nagyapja kezdte itt a faesztergálást, és tudását átadta fiának és unokájának is.

részletes cikk ... 
Fában az örökség
Kiss Jenő nem kis dologgal büszkélkedhet, ő már a harmadik generáció a családban, aki faesztergálással foglalkozik. Ráadásul abban a műhelyben, amely még nagyapjától, Kiss Vincétől "származik". Az "öreg" 1934ben tette a Hernád utca 50. szám alá székhelyét, így mint a szakma, ez is apáról-fiúra szállt, száll. A jelen idő nem véletlen, hiszen legfiatalabb Kiss Jenő is kis kitérővel ugyan, de maga is követője lesz a szép hagyománynak.

részletes cikk ... 
Apáról fiúra száll - Fagolyó az elefántszámhoz
Milyen ritka manapság a nagyapáról apára, apáról fiúra szálló szakmaszeretet! Mintha megfakult volna a mesterségek becsülete, kevesen akarják folytatni a nagyapák tisztes iparát. Vedlettfalú, öreg pinceműhelyekben - melyeket átitat a friss forgács tiszta illata - csak kivételes esetben dolgozik együtt egyetlen család több nemzedéke.

részletes cikk ... 
Két Kiss után a harmadik
A Hernád utcai bérház falán harminchárom éve ott a kis fehér zománctábla: Kiss Vince fa- és csontesztergályos."A műhelybe falépcső vezet. A levegőben nyers gyümölcsfák és ébenfa illata, az esztergagépnél az ország legöregebb, 80 éves fa- és csontesztergályosa.Ötvenöt éve megszakítás nélkül dolgozik, alkot: egyszerűbb tárgyak és iparművészeti munkák, remekek kerülnek ki a keze alól.- Ma már csak apróbb, de komplikált munkákat csinálok - mondja a mester. - Legutóbb a televíziónak készítettem egy rulettfelszerelést, kelléknek valamelyik filmben.

részletes cikk ... 
A nagyapám a mesterem
- Aki sakkfigurákat tud csinálni, az már jó esztergályos. Mert azt szemmértékre kell! És úgy, hogy mind egyforma legyen - mustrálja, magyarázza a mester az új tanulónak.A tanuló figyelmesen hallgat, aztán kézbe veszi az esztergálandó darabot. Próbálgatja, ügyesen nyúl a géphez.- Jól van, fiam! - dicséri a mester.- Kevesen tanulják ma a faesztergályos szakmát. Hogy gondolt éppen erre? - kérdezem a fiút.- Nem különös a választás - mondja -, a mesterem a nagyapám lesz.- Jenő az ötödik tanulóm - szól a mester, Kiss Vince.

részletes cikk ... 
 
Copyright (c) 2000-2006 Butorasztalos.eu, designed by ASPnet  
  
 
  - bútor - asztalos - bútorasztalos - asztalosmunkák - faipar - famunkák - konyha - szekrény - készítés - lakkozás - tervezés - ragasztás - kivitelezés - asztalosok - berendezés - felújítás - hajóbútor - bútorok - ápolószerek - kép - galéria - Kiss Jenő -